Güncel

Veli-der: Çocuklarımızın gıdaya erişememesi, açlığı ve okul terkleri temel sorunumuz haline geldi

Yoksullaşma kaynaklı kitlesel okul terki yaşandığına vurgu yapan Veli-der, eğitimin sorunlarına ilişkin açıklama yaptı.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) ilk ara tatil öncesi eğitimin durumuna dair açıklama yaptı. Kitlesel okul terkinin yaşandığının bildirildiği açıklamada “Eğitimde alarm zilleri çalıyor” denildi.

Yoksullaşmanın en çok çocukları etkilediği belirtilen açıklamada, “Geldiğimiz koşullarda artık çocuklarımızın eşit, nitelikli eğitim hakkını dahi konuşamıyoruz. Çocuklarımızın gıdaya erişememesi, çocuklarımızın açlığı ve okul terkleri temel sorunumuz haline geldi” ifadeleri kaydedildi.

‘Çocukların yüzde 44,3’ünün açlıkla, yoksullukla karşı karşıya’

2020 verilerinin Türkiye’deki çocukların yüzde 44,3’ünün açlıkla, yoksullukla karşı karşıya olduğunu gösterdiğini not düşen Veli-der, son 2 yılda yapılan zamlar nedeniyle en az iki çocuktan birin açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Belirlenen taban fiyatlar üzerinden öğle yemeği ücretinin 35-36 TL’den başladığına değinen Veli-der, açıklamanın devamında şu sözleri kaydetti:

Okul kantinlerinden ulaşılabilecek en ucuz besin olan tostun ücreti 12-15 TL. İki çocuklu bir aile için bile çocukların yalnızca okul saatinde ihtiyaç duyduğu beslenmenin aylık maliyeti ülke nüfusunun yarısından fazlasının asgari ücretle yaşamaya çalıştığı ülke gerçekliğinde aylık gelirinin üçte birini aşıyor.

Dünya genelinde ücretsiz okul yemeğinin uygulandığı ülkelerde ücretsiz okul yemeğinin çocukların fiziksel gelişimindeki yetersizliğin önüne geçilmesi, akademik başarının artırılması, yoksulluğun etkisinin, okul terkinin, devamsızlığın azaltılması başta olmak üzere en önemli önlem başlığı olduğu verilerle açıkça belirtiliyor.

Ücretsiz okul yemeği bir an önce başlatılmalıdır.”

‘Çocuklara acilen eğitim desteği verilmelidir’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı 2020-2021 istatistiklerine göre 5-17 yaş grubunda 1 milyon 200 bin 892 çocuğun örgün eğitim dışında olduğunun aktarıldığı açıklamada, “Yoksulluğun artışından kaynaklı ülke tarihi boyunca görülmemiş kitlesel bir okul terki yaşanıyor. Her çocuk bir yaşam, hepimizin ortak geleceği.

Okula geri dönüşlerin sağlanması, okul terkinin artışının önüne geçilmesi için yoksulluk sınırı altında yaşayan tüm çocuklar tespit edilmeli, ihtiyacı olan tüm çocuklara acilen eğitim desteği verilmelidir” ifadelerini kullandı.

‘Çocuklarımız kölelik koşullarında çalıştırılmakta’

Açıklamada, Mesleki eğitim merkezleri (MESEM) adı altında çocukların okuldan koparıldığını, son 7 ay içersinde MESEM’lerdeki sayının 160 binden 1 milyona ulaşmasının çocukların, ailelerinin tercihi olmadığını, yoksulluktan kaynaklı çaresizlik olduğunu söyleyen Veli-der’in açıklamasının devamı şöyle:

“Başta organize sanayi bölgeleri olmak üzere imzalanan protokollerle çok sayıda farklı iş yerlerinde çocuklarımız kölelik koşullarında çalıştırılmakta, çocuklara ücret adı altında verilen rakamlar biz velilerin, halkın kaynaklarından aktarılmakta çocuklarımız bizim vergilerimizle bedava işgücü, ‘çocuk işçi’ haline getirilmektedir.

Sayıları 1 milyona ulaşan çocuklarımıza çıraklık adı altında verilen 1658 TL, kalfalık adı altında verilen 2763 TL çocuklara eğitim desteği olarak verilmeli, çocuklarımızın bir an önce okullarına geri dönüşü sağlanmalıdır”

Meslek kanunu iptal edilmeli

AYM’de görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na da değinilen açıklama şunlar aktarıldı:

  • Eğitimde yaşanılan devasa sorunlara rağmen öğretmenlerimiz çocuklarımızın yaşamına dokunmak için tarifi imkansız emekler vermekte ve aylardır haklarına ve çocuklarımızın eğitim hakkına ciddi zararlar verecek Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı itirazlarını sürdürmektedir.
  • Öğretmenlerimizin aday öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen sıfatları ile ayrıştırılması öğretmenlerimizde, çocuklarımızda ve biz velilerde dönüşü olmayan kırılmalara, eğitimde sorunların daha da katlanarak artışına neden olacaktır.
  • Öğretmenlerimizin ekonomik ve mesleki açıdan desteklendiği bir çalışma ortamı tüm çocuklarımız için kamusal, laik, bilimsel eğitim hakkının kullanılabilir olmasını sağlayacaktır.
  • Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmelidir.”
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu