DünyaGüncelKadın

(Güncelleniyor) TUNUS | 3.Dünya Kadın Konferansı başladı

Tunus'ta 3. Dünya Kadın Konferansı için 45 ülkeden kadın bir araya geldi.

Bağımsızlığını 1956 yılında Habib Burgiba önderliğinde kazanan Tunus ‘ta Habib Burgiba’nın adının verildiği alanda 3.Dünya Kadın Konferansı katılımcıları Place du 14 Janvier / Avenue Habib Bourguiba’da eylem gerçekleşti. Bu meydan aynı zamanda ‘Arap Baharı/14 Ocak Meydanı’ olarak da geçmekte.

Uzun yıllar Tunus’un bağımsızlığı için Fransa’ya karşı mücadele içinde yer alan ve bağımsızlığın kazanmasında önemli rolü olan Tunus’un bağımsızlığından sonra, 1955’den 1987’ye kadar ülkenin ilk önde geleni olarak görev yapmış, ülkenin laikleşmesi ve batı yanlısı politikaların da altında imzası bulunan, katı bir laiklik anlayışına sahip eski Tunus devlet başkanı olan Habib Burgiba,1987’de sağlık sorunları bahane gösterilerek görevden çekilmesi sağlanmış, 2000 yılında da ölmüştür.

Habib Burgiba alanında yapılan yürüyüşle birlikte 3.Dünya Kadın Konferansı da resmen başladı. Üçüncü Dünya Kadın Konferansı Tunus’un başkenti Tunis’te kayıt işlemlerinin yapılmasının ardından 3 Eylül Cumartesi günü başladı.

Konferansın ilk gününde kadınlar başkentin merkezinde ve konferansın yapılacağı salonun çevresinde bildiri dağıttı. Delege ve kayıt işlemlerinin yapıldığı ilk gün, bugün şehir merkezinde yapılacak olan konferans açılış yürüyüşüne katılım çağrısında bulunuldu.

Daha güçlü bir kadın örgütlenmesi, mücadelesi ve dayanışmasını yaratma amacıyla bir araya gelen kadınlar, konferans süresince çeşitli etkinlik ve atölye çalışmaları düzenleyecek.

Diğer konferanslara da katılan Yeni Kadın, Workshop/ çalışma gruplarında ‘Kadının Beyanı Esastır, Aksini İspat Etmek Erkeğin Yükümlülüğüdür ve Özsavunma ‘ konu başlıklarıyla Yeni Kadın ‘ın bu özgüldeki düşüncelerinin sunumunu gerçekleştirecek. Değişik ülkelerden gelen kadınlar ve kadın örgütlerinin bir anlamda dayanışma şöleni sergilediği bu konferanslar dünya kadınlarının birbirlerine tecrübelerinin de aktarıldığı alanlar olurken, uluslararası kadınların kurtuluşu mücadelesinin de önemli dayanaklarından birini oluşturmaktadır.

Konferansa ATİK-Yeni Kadın’ın yanısıra, SKM, Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK) ve Bir-Kar başta olmak üzere Kürdistan ve Türkiye’den de kadın delegeler katıldı.

Tunus’ta yapılan Dünya Kadın Konferansı’nın birincisi 2011 yılında dört kıta ve 43 ülkeden 3500 kadının katılımıyla Venezuela’nın Karakas kentinde yapılmıştı. Bu konferansta beş yılda bir konferans düzenlenmesi kararı alınmış, 2016 yılında 40 ülkeden delegelerin katılımıyla ikinci Dünya Kadın Konferansı Nepal’in Katmandu şehrinde gerçekleştirilmişti.

10 Eylül Cumartesi gününe kadar devam edecek konferansın gündemleri oldukça dolu.

“- Sosyal- ekonomik kriz, kadınlara yönelik şiddetin biçimleri, cinsiyetçi roller,
– Savaşa ve militatizme ,faşizme karşı mücadele ve anti- emperyalist Kadın hareketi,
– İşçi sınıfı ve mücadelesi, sendikacılık,
– Göçmen kadınların sorunları ve mücadelesi,
– Kadın devrimi,
– Kadının görünmez emeği,
– Ekoloji ve Kadın,
– LGBTİ + ve kadın hareketinin ittifak politikaları,
– Kadın özgürlük, örgütlenmesi,
– Eşit işe eşit ücret,
– Kadının beyanı esastır ve öz savunma…” gibi konu başlıklarının tartışılacağı çalışma birimlerinde(Workshop) çıkan atölye çalışmaları sonuçları Çarşamba ve Perşembe değerlendirilecek, yapılan öneriler, verilen önergeler toparlanacak, dünya kadın hareketinin mücadelesine yönelik perspektiften konferans boyunca konuşup, tartışılacak sonuç bildirgesi çıkartılacak.

Konferans, bir dahaki buluşmalarda bir araya gelmek üzere 10 Eylül Cumartesi günü sonlandırılacak.

İlk günkü oturum coşkuyla sonuçlandırıldı

Tunuslu yerli kadınların yanında Peru, Kamerun, Togo, Rojava, Filistin, Türkiye, Almanya , Fransa, Hollanda, İsviçre gibi ülkelerden kadınlar da katıldı. Saat 9:00 da alanda toplanan kadınlar, kendi dillerinde kısa bir selamlama yaptılar. Konferansın olacağı alana doğru başlayan yürüyüş esnasında ağırlıklı İngilizce, Arapça ve Fransızca olmak üzere kadınlar kendi dillerinde sloganlar atıp, marşlar söylediler.

Yeni Kadın ve YDG’nin de “Vardık, Varız, Var olacagız” sloganlı pankartıyla katıldığı oldukça hareketli ve renkli geçen eylem, omuz omuza her ulustan kadının birlikte yürüdüğü ve dayanışma ruhunun yükseldiği Tunus sokaklarında ilgiyle karşılandı.

Devamında “Cité de la Culture” konferans salonunda toplanan yüzlerce kadın, konferansın açılışına katıldı. Selamlamadan sonra konferans koordinatörleri adına yapılan açılış konuşmasında, dünya kadınlarının ortak sorunlarına ve bu doğrultuda ortak mücadelenin önemine değinerek, tüm kadınları dayanışmayı büyütmeye çağırdı.

Daha sonra Peru, Kamerun, Kongo, Tunus ve Nepal’den katılan kıta koordinatörleri sahneye gelerek kısa bir selamlama gerçekleştirdiler.

Filistinli bir sanatçının, uzun zamandır Fransa da tutsak olan devrimci Georges Abdallah üzerine yaptığı konuşmanın ardından, “Georges Abdallah ve tüm devrimci tutsaklara özgürlük” sloganları salonda yankılandı. Daha sonra sanatçının söylediği ezgilere, kadınlar sahneye gelerek danslarıyla, halaylarıyla eşlik ettiler. Daha sonrasında Dünya Kadın Konferansının ilk oluşumunda yer alan, MLPD … İCOR genel koordinatörü Monika Gärtner – Engel’in konuşmasıyla devam etti.

Dünya Kadın Konferansı fikrinin doğuşunu ve kendilerini bekleyen zorlukları kadınların aşarak üçüncü konferanslarını düzenlemelerinin önemini anlattı. Tüm dünyada yaşanan ekonomik, sağlık, doğa ve emperyalistlerin pek çok krizinin faturasının ezilen halklara yıkılmak istendiğini, göç ve savaşlarla birlikte ırkçılığın körüklendiğini, bunun farkında olan bizlerin bu barbarlığa karşı birlikte mücadele etmesi gerektiğini ve tek kurtuluşun sosyalizm olduğunu belirtti.

Akabinde Tunus Demokratik Kadın Kurumu Başkanı konuşmasını gerçekleştirdi. “Daha güzel bir dünya yaratmanın mücadelesini birlikte vereceğiz. Emperyalist sömürüye ve erkek egemen sisteme karşı birlikte hareket etmekten başka şansımız yok” dedi. Emperyalistler arasındaki çekişmeden en çok kadın ve çocukların etkilendiğini söyleyerek, Filistin’deki işgale karşı Filistin halkıyla dayanışmanın öneminden bahsetti. Konferans’ın bugünkü bölümünün sonunda kadınlar sahnede birlikte dans ettiler.

Son olarak Çav Bella’yı farklı dillerde söyleyerek bir sonraki gün görüşmek üzere salondan ayrıldılar.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu