DünyaGüncel

HİNDİSTAN | Saibaba’yı Savunma ve Serbest Bırakma Komitesi açıklama yaptı

Hindistan’da 7 yıl boyunca haksız bir şekilde tutuklu bulunan ve geçtiğimiz günlerde tahliyesine karar verilen G. N. Saibaba için bir açıklama yayımlandı

Saibaba’nın Serbest Bırakılmasını Savunma Komitesi, Bombay Yüksek Mahkemesi’nin verdiği kararla Saibaba ve neredeyse yedi yıldır hapiste tutulan diğer kişilere nihayet adaletin yerini bulduğunu düşünüyor. Ancak bunun yeterli olmadığını kendisiyle birlikte tutuklu bulunan tüm tutsakların beraat ettirilmesi gerektiğini savunuyor.

Komite açıklamasında şu ifadelerde bulundu:

Kararın büyük bir hızla bozulması Hindistan’daki Adalet sisteminin bir yansımasıdır. Mahkemenin Saibaba’nın güçlü bir zihne sahip olduğu yönündeki gözlemi, düşünce özgürlüğünün özünün yadsınması anlamına gelmektedir J. S. Mill “Özgürlük” üzerine yazdığı kitabında “Sınırsız Düşünce Özgürlüğü Demokrasinin ayırt edici özelliğidir” demiştir. Yargıç D.Y. Chandrachud’un gözlemlediği gibi muhalif sesler, yürütme makamının keyfi güç kullanımına karşı bir kontrol işlevi görür; kontrolsüz güç, muhalefete izin verilmediği takdirde her an patlamaya yol açabilecek bir düdüklü tencere gibidir. Yargı vatandaşların özgürlüklerini korumalıdır. Vatandaşların özgürlükleri ile devletin gücü arasında bir denge kurmalıdır, eğer hata yapmaları gerekiyorsa bu özgürlükten yana olmalıdır.

Diğer bir husus ise Saibaba’nın sağlığının kötü durumda olmasıdır. Kendisi çeşitli rahatsızlıklardan muzdariptir. Hindistan’daki hapishaneler, ıslah edici yerler olmak yerine, hapishane fikrinin amacını ortadan kaldıran cezalandırıcı yerler haline gelmiştir. Stan Swamy ve Bay Pandu Narote’nin ölümüne yol açan da bu olmuştur. Bu durum, toplumun marjinalleştirilmiş kesimlerinin acılarına ilişkin endişelerini dile getiren Saibaba’nın durumunda tekrarlanmamalıdır. Bu tür insani kaygılar giderek toplumun insanileşmesine yol açmaktadır.

Dr. Saibaba bu ülkenin prestijli bir üniversitesinde profesördür. Üniversiteler, esasen düşünce özgürlüğünü sağlamak ve yürütmenin üniversitenin işleyişine aşırı müdahalesinden korumak için Parlamento Yasası ile kurulmuştur. Yürütmenin yasamanın ruhunu ihlal etmesi durumunda bu özgürlüğü korumak zorunda olan yargıdır. Kendisinin sağlığı ve % 90 oranındaki engellerinin daha da ağırlaşması konusunda derin endişe duyuyoruz. Ülkenin Yüksek Yargı Makamına, davasını gözden geçirip yeniden değerlendirmesi ve Bombay Yüksek Mahkemesinin kararını dikkate alarak bu davada onu ve diğerlerini beraat ettirmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu, kamuoyunun ülkemizin Adalet sistemine olan güvenini yeniden tesis edecektir.”

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu