GüncelKadın

MKGP 2021 yılı raporu: Kadın gazeteciler 197 kez yargılandı

MKGP’nin kadın gazetecilere ilişkin hazırladığı 2021 yılı raporuna göre, hapishanede 6 kadın gazeteci tutsak bulunuyor.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla hazırladığı “2021’de Kadın Gazetecilerin Karşılaştığı Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nde (DFG) düzenlenen basın toplantısına MKGP Sözcüsü Ayşe Güney ve DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu katıldı. Açıklamanın Kürtçesini MGKP üyesi Roza Metina, Türkçe’sini Ayşe Güney okudu. Raporun sayısal verilerini ise Dicle Müftüoğlu açıkladı.

Jinnews’in haberine göre, gazeteciler olarak 10 Ocak gününü “kutlama” olarak değil baskılara karşı örgütlendikleri “mücadele tarihi” olarak gördüklerini belirten Ayşe, gazetecilerin her yıl olduğu gibi bu yılı da baskı, tehdit, tutuklama, sansür, engelleme ve işsizlikle karşı karşıya kaldığını söyledi. “Demokrasiden tamamen uzaklaşan, tekçi, totaliter rejimle yönetilen ülkelerde bu tür tablolar her geçen gün ürkütücü bir noktaya geliyor” diyen Ayşe, sözlerine şöyle devam etti: “Basının tek tipleştirildiği, salt iktidarın sesi haline getirildiği Türkiye de bu ülkelerin başında gelmektedir. Temelinde siyasal ve toplumsal krizin yattığı son yıllarda yaşanan ekonomik krizle birlikte, ekonomik küçülme gerekçesiyle yüzlerce gazeteci mesleğini yapamaz duruma getirildi. İşsiz gazeteci sayısı görülmeyen boyutlara ulaştı. Gazeteciler pek çok işyerinde sosyal güvenceden yoksun, ağır koşullar altında çalışmaktadır.  Bu durum gazeteci kadınlar açısından daha derin yaşanmaktadır. ‘Ekonomik kriz’ denilerek işten çıkarılanların başında kadınlar gelmekte ve yine güvencesiz daha az ücretlerle çalıştırılanların çoğunu kadınlar oluşturmaktadır. Gazetecilerin özgür koşullar altında haber yapmaları tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Mevcut basın yayın organlarının yüzde 90’nından fazlası iktidarın yayın organı haline getirilmiş.”

“Kadın gazeteciler hedef haline getiriliyor”

Çalışan gazeteciler içinde en çok da gazeteci kadınların hedef gösterildiğini, baskı altında tutulduğunu ve mesleğini yapamayacak hale getirilmek istendiğini kaydeden Ayşe, “Raporumuzda yer alan verilerden de görüleceği gibi işyerinde, sokakta, haber başında en fazla gazeteci kadınlar polisin/askerin hedefi olmakta, baskı ve şiddete maruz kalmaktadır. Bir yıl boyunca çok sayıda kadın meslektaşımız haber takibinde darp edildi, tehdide maruz bırakıldı,  kelepçelenerek gözaltına alındı; kimisi tutuklandı ve birçoğu hakkında davalar açıldı. Bunca baskıya rağmen gazeteci kadınlar hakikatin peşini bırakmadı, gerçeği topluma ulaştırmak için yılmadan haber neredeyse oraya koştu” dedi.

“Örgütlü mücadelemizi yükselteceğiz”

Gazetecilerin mesleki faaliyetleri nedeniyle özgürlüklerinden yoksun bırakıldığının sözlerine ekleyen Ayşe, “Açılan soruşturma ve davalarla açık bir cezaevine dönüşen Türkiye’de, birçok gazeteci karakolda imza atmak gibi adli kontrol, yurt dışı yasağı, ev hapsi uygulamalarıyla karşı karşıya bırakıldı. 6’sı kadın 62 gazeteci mesleki faaliyetlerinden kaynaklı hala tutuklu bulunmaktadır. Haberlerinden, düşüncelerinden dolayı hapiste tutulan başta gazeteci kadınlar olmak üzere tüm meslektaşlarımızın özgürlüklerine kavuşması için mücadelemiz sürecektir. Gazeteciler demir parmaklıklar ardında değil mesleğinin başında olmalıdır. Her şeye rağmen ve eril baskıcı zihniyete inat biz gazeteci kadınlar asla gerçeğin peşini bırakmayacağız;  patron, erkek, devlet şiddetine ve baskısına karşı örgütlü mücadelemizi büyüteceğiz” diye konuştu.

197 defa kadın gazetecilerin duruşması görüldü

Ardından DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, 2021’de kadın gazetecilerin durumuna ilişkin hazırladıkları raporun verilerini paylaştı.  Verilerin tamamı şöyle: “6 gazeteci kadın tutuklu (Ayşenur Parıldak, Elif Ersoy, Hatice Duman, Sibel Mustafaoğlu, Tülay Canpolat, Özlem Seyhan) 19 gazeteci kadın gözaltına alındı. 49 gazeteci kadın, haber yaptığı sırada polislerce engellendi. 19 gazeteci kadın, darp ve kötü muameleye maruz bırakıldı. 5 gazeteci kadın tehdit edildi, 2 gazeteciye de ajanlık dayatıldı. 2 gazeteci kadın cezaevinde kötü muameleye maruz bırakıldı. 9 gazeteci kadın hakkında yaptıkları haber ve dijital platform paylaşımları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. 13 gazeteci kadın hakkında dava açıldı. 12 gazeteci kadına, haklarında açılan davalardan toplam 17 yıl 8 ay 11 gün hapis, 1 gazeteci kadına ise 7 bin 80 TL para cezası verildi. 197 kez gazeteci kadınların yargılandığı duruşma görüldü. 18 gazeteci kadın hakkında beraat, 1 gazeteci kadın hakkında ise takipsizlik kararı verildi. 2 gazeteci kadının evi ‘İhbar var’ denilerek polisler tarafından basıldı, baskın sonrası gazeteciler gözaltına alınmadı. 1 gazeteci kadına ev hapsi verildi. 3 basın çalışanı kadın işten çıkarıldı. 1 gazetecinin basın kartı iptal edildi. JINNEWS kadın ajansının internet adresine 21 kez erişim engeli getirildi. Bianet’in şiddet çetelesine erişim engeli getirildi.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu