GüncelManşet

(Röportaj) Bakırköy Belediyesi ve Genel-İş Sendikası’nın açmazları

İstanbul: Bakırköy Belediyesi’nde Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube’nin TİS sürecine dair bir söyleşi gerçekleştirdik.  Toplu iş sözleşmesinde gelinen süreci aktaran Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir “Bakırköy Belediyesinin yasa gereği işveren temsilcileriyle resmi arabulucu nezaretinde bir araya geldik. Ancak anlaşmaya dair somut bir yaklaşımdan çok uzaklar. Yasal süre dolmak üzere. Grev kararı aşamasına gelinmiş durumda” dedi. Özdemir Genel-İş Sendikası’nın süreçteki çalışmaları hakkında da “İş kolumuzda örgütsüz yaklaşık 1 milyon 870 bin taşeron işçi varken örgütlü bir iş yerine girmek hele de yeni örgütlenmiş toplu pazarlık süreci devam eden bir işyerine girmek hiçbir şekilde izah edilemez” dedi.

Özgür Gelecek: Sendikanızın belediyelerde çalışan taşeron işçilerle ilgili bir çalışması var mı?

Erol Özdemir: Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube olarak Avcılar Belediyesi’nde hizmet alımı ihale yöntemiyle (taşeron) çalıştırılan 150 işçiyi örgütledik ve Yüksek Hakem Kurulu tarafından TİS imzalandı. Ancak uygulamada sıkıntılar yaşıyoruz. Yapılan yeni yasal düzenlemeler var. Ama sorunun çözümü noktasında biz sendikacılara çok iş düşüyor 

– Bakırköy Belediyesi’nin sendikaya bakışı ve yaklaşımı nasıl?

– Belediyeler siyasetle yönetilen alanlardır. “Ben ülkede sendikalara karşıyım” diyerek siyaset yapana rastlamadım. Meydanlarda hak, hukuk, emek, özgürlük, işçiyle işçi, esnafla esnaf, köylüyle köylü,  yoksulla yoksul olurlar. Ve nutuklar havada uçuşur. Ancak iktidara gelince hepsi olmasa da bir kısmı unutulur. Birden işveren, patron olmaya heveslenirler ve herkesin kendilerine biat eden kapı kulu olmalarını beklerler. İtiraz edenlere bir sürü yafta yapıştırırlar, yandaş olmaya zorlarlar.

Her işveren gibi Bakırköy belediye yöneticileri de sendikayı kendilerine engel çıkaran bir oluşum olarak görmektedir. Söylemde böyle olmasa da pratik süreç bunu gösteriyor. Oysa sendikalar demokrasilerin olmazsa olmaz kurumlarındandır.

– Bakırköy Belediyesi’ndeki sendikal örgütlenmenin son durumu nedir?

– Bakırköy Belediyesi’nde iştiraki (BÜYUAŞ) belediyeye taşeronluk hizmeti veren şirket işçilerini örgütledik. 200 kişinin toplu iş sözleşme yetkisini aldık. İşveren sözleşme görüşmesinden kaçınıyor. Yasa gereği işveren temsilcileriyle resmi arabulucu nezaretinde bir araya geldik. Ancak anlaşmaya dair somut bir yaklaşımdan çok uzaklar. Yasal süre dolmak üzere. Grev kararı aşamasına gelinmiş durumda. Buradan tekrar belediye yönetimini süreci müzakere etmeye davet ediyoruz. İşçilerin toplu pazarlık haklarına olumlu bir adım beklediğimizi belirtelim.

– Bakırköy Belediyesi’nde Genel -İş Sendikası da örgütlenme çalışması yürütüyor. İşçilerin bu konudaki yaklaşımı nedir?

– Bakırköy Belediyesi’nde 760 üyemiz bulunmaktadır. Bu önemli bir sayıdır. İş kolumuzda yaklaşık 130 bin sendikalı işçi olduğu Çalışma Bakanlığı verileri ile sabit. Yine işkolumuzda çalışan işçi sayısının iki milyon olduğu ifade edilmekte yani iş kolumuzda 1 milyon 870 bin sendikasız ve güvencesiz işçi varken Genel-İş Sendikası neden örgütlü bir iş yerinde örgütlenmek ister? Son derece açık! Hazır oturmuş bir sistem var. Bakırköy Belediyesi işçilerini kapsayan TİS ücretler ve sosyal haklar bakımından iş kolunda hatırı sayılır bir yere sahip. Genel-İş Sendikası 3 aydır içimizdeki memnuniyetsizler aracılığıyla örgütlenmeye çalışıyor. Ancak işçiler itibar etmiyor. Sendikalara üyelik, yeni sendikalar kanununda E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar kadrolu işçilerden 14, Tiyatrolar Müdürlüğü kadrosunda da 28 üyemiz istifa etmiştir. Bu da gösteriyor ki işçiler bölünmenin kime yarayacağını biliyor ve itibar etmiyor.

Genel- İş Sendikası ya da başka bir sendika TİS süreci devam eden bir işyerinde yapılacak örgütlenme çalışmasının neye ve kime hizmet edeceğini iyi bilmektedir.  Bu örgütlenme çalışması hiç tartışmasız işverene yarayacaktır. İş kolumuzda örgütsüz yaklaşık 1 milyon 870 bin taşeron işçi varken örgütlü bir iş yerine girmek,  hele de yeni örgütlenmiş toplu pazarlık süreci devam eden bir işyerine girmek hiçbir şekilde izah edilemez. Bu yaklaşımı devrimci demokrat kamuoyunun dikkatine sunmak isteriz. Hem de işçilere “Belediye yönetimi Belediye-İş’i istemiyor. Bizi destekliyor” söylemiyle örgütlenmeye çalışanlar, olsa olsa işveren yandaşlığına, yandaş sendikacılığa soyunmuşlardır.

Örgütlü bulundukları belediyelerde taşeron işçileri örgütlemekten uzak duran ve işçilerin sorunlarına duyarsız kalanlar; Bakırköy Belediyesi’nde el altından yandaş sendikacılığa soyunmuşlardır. İşçiler yapılmaya çalışılan tezgâhın farkındadır ve sendikası Belediye-İş’e, örgütlülüğüne sahip çıkmaktadır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu