EmekGüncel

Bursa Su Kolektifi “Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesi uygulansın” çağrısı yaptı

Bursa Su Kolektifi üyeleri, İŞKUR Bursa İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Bursa Su Kolektifi, mevsimlik tarım işçilerinin durumuna dikkat çekmek için İŞKUR önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, “Doğayı sınırsızca talan eden kapitalist politikalar giderek artan iklim felaketlerine sebep olurken bundan en olumsuz etkilenenler emekçilerdir, yoksul halktır. Bugüne kadar yapılan birçok akademik, saha ve gözlem çalışması Türkiye’de mevsimlik tarım işçiliğinin feodalizm, kapitalizm ve ataerkil patriarkal sistemin iş birliği politikaları ile şekillendiğini ortaya koymaktadır. Devletin sorumluluğunda olup müdahale etmesi gereken ancak bilinçli sınıfsal politikaları tercih etmesi sonucu üretilen ucuz iş gücü potansiyeli günümüzde neoliberal kapitalizm düzeni ile devam ediyor” dendi.

Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesinde mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının giderilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, “Hiçbir sosyal güvenceleri olmayan mevsimlik tarım işçileri geçen sene brüt 130 tl gündelik ile çalışırken bu sene brüt 220 tl alıyorlar, neden mi brüt? Evet, hiçbir sosyal güvence yok ,kayıt dışı bir piyasa dolayısı ile devlet vergisi yok fakat işçi çavuşlarının büyük haraç kesintileri var.. 220 tl den ellerine geçen net ücret 160-170tl her gün kesilen yol ücreti ve çavuş payı adı altındaki haraçlar. Son 5 yılda yöredeki yurttaşların tespiti ile her biri servet sahibi olan, lüks arabalara binen, artık işçi çadırlarında konaklamayan işçi çavuşlarının birde elektrik su parası adı altında topladıkları toplu haraçlar var, işçilerin sarfiyatlarını hiçbir şekilde öğrenemedikleri itiraz ettikleri durumda elektriksiz kaldıkları toplu haraçlar” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada “Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları çok ağır sömürü ve yaşam şartlarındaki tüm olumsuzlukların giderilmesi yolunda Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesinde görevlendirilen kamu kurum ve kuruluşlarınca acilen Genelgenin uygulanmasını ve 2023 sezonunda kurumların sorumluluklarını yerine getirmelerini talep ediyoruz” denildi ve mevsimlik tarım işçiliğinin 2022 sezonu boyunca yapılan uygulama ve denetimlerin takipçisi olacakları belirtildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu