EmekGüncel

2022 yılının ilk beş ayında en az 646 işçi hayatını kaybetti

İSİG Meclisi, 2022 yılının ilk 5 ayına ilişkin hazırladığı iş cinayetleri raporunu paylaştı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 2022 yılının ilk 5 ayına ilişkin hazırladığı iş cinayetleri raporunu paylaştı. Raporda, 2022 yılının 151 gününde en az 646 işçinin, iş cinayetlerinde katledildiği vurgulandı.

İSİG Meclisi, rapora ilişkin yaptığı açıklamada ilk olarak devam eden işçi direnişlerini selamladı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Vicdansızlık yapmayın. Ne aç kaldın? Aç kalan falan yok” sözleri hatırlatılan açıklamanın devamında şunlar söylendi:

“İşçiler hayat pahalılığı ve işten çıkarma tehdidi nedeniyle güvencesiz çalışma koşullarına mahkûm edildi. Asgari ücret düzeyinin tüm ücretliler içindeki oranı yüzde 70’e ulaşırken birçok işyerinde sigortalar asgari ücret üzerinden yatırılsa da belli miktarlar elden geri alındı. İşten atılma baskısıyla işçiler daha çok çalıştırıldı, üç işçinin yapacağı iş iki işçiye yaptırıldı. Başta temel gıda, kira, ısınma, ulaşım olmak üzere her şeye yapılan zam furyasında düşük ücret-işsizlik-güvencesiz çalışma cenderesindeki işçilerin fiziki ve ruhsal sağlığı çok etkilendi.”

En çok iş cinayeti inşaat işkolunda

2022 yılının Mayıs ayına kadar 646 işçinin hayatını kaybettiği de vurgulandı:

“2022 yılının ilk beş ayında iş cinayetlerinin istihdam biçimlerine göre dağılımına baktığımızda 563 ücretli (işçi ve memur) ve 83 kendi nam ve hesabına çalışan (çiftçi ve esnaf) hayatını kaybetti. Yani ölenlerin yüzde 87’sini ücretliler yüzde 13’ünü ise kendi nam ve hesabına çalışanlar oluşturuyor. 2022 yılının ilk beş ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle: İnşaat, Yol işkolunda 118 işçi; Tarım, Orman işkolunda 103 emekçi (49 işçi ve 54 çiftçi); Taşımacılık işkolunda 76 işçi; Metal işkolunda 48 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 43 emekçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 39 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 34 işçi; Madencilik işkolunda 28 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 27 işçi; Enerji işkolunda 21 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 21 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 18 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 15 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 10 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 8 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 5 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 4 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 4 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 2 işçi; Elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 22 işçi hayatını kaybetti.”

İSİG Meclisi, raporun sonunda, katledilen tüm işçilerin isimlerini paylaştı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu